• “İlim, Çin’de dahi olsa gidip alınız.” Hz. Muhammed (s.a.v.)

    Internet of Things Projeleri -2- (Arduino)


    Merhaba arkadaşlar, bu projemizde nesnelerin interneti adı verdiğimiz internet of things proje serimin ikinci projesi olan IoT Ev Otomasyonu projesini anlatacağım.

    Daha önce anlattığım internet of things akvaryum projemizi netduino ile yapmıştık, bu projemizi ise arduino ile yaptım. Projemiz biraz daha eğlenceli ve pratik olsun diye de ses ile komut verme özelliği ekledim. Maksat hem + bilgiler göstermek hemde projemize ayrı bi hava katmak. Projemizin amacı temel ev otomasyonu yapıp daha gelişmiş projeler için farkındalık sağlamak. Diyelim iş yerinde veya okuldasınız eve gidiyorsunuz ve güzel bi kahve istedi canınız. Hemen bir tuşla ısıtıcıyı çalıştırıyosunuz eve gittiğinizde sıcak suyunuz hazır. Ya da eskiden şehir dışında olduğunuz zaman evde hırsızlara önlem olarak ışık açık bıramanız gerekirdi, böyle bir projeyle günlük yaşamınızdaki gibi ışığı pratik olarak yakıp söndürebilir böylelikle evde olmadığınız anlaşılabilir.


    Projemizde Arduino Uno ve Ethernet Shield kullanarak internet bağlantımızı sağladık. Ethernet kütüphanesindeki "web server" örneğini biraz düzenleyerek ev otomasyonu projemizi tamamladık.


    Projenin şeması şu şekilde;




    Gördüğünüz siyah yollar gnd (-), kırmızı yollar 5v (+) voltaj uçları, türkuaz yollar harici besleme voltjının 9v - 12v (+) kahverengi yollar harici besleme voltajının gnd uçları, pembe yol motor rölesinin çıkışı, mor yol power led rölesinin çıkışı, sarı yol servonun pwm çıkışıdır.


    Devremizi kurduktan sonra gelelim cihazı internetle haberleştirmeye. Bu projemizde site üzerinden veri alışverişi yapmak yerine sabit ip alarak modemimizle direk bağlantı kurduk. Sabit ip alma olayını başka bir yazıda detaylı anlatacağım. Temel olarak, cihazımıza bağladığımız ethernet kablosuyla modem üzerinden arduinoya veri yolladık ve son verileri okuduk. Bu projede veri göndermeyip sadece veri okuyoruz. Aldığımız veriler ise servonun ve röelerin çalışması için verilen komutlardır. 


    Mobil uygulama olarak ise yine App Inventor kullandık onun arayüzü de şu şekildedir;










    Mobil uygulamanın app inventor kodları buradadır;


    Projemizin kodları burda bulunmaktadır;


    Projemizin videosu şudur;



    0 yorum: